De Voornsche golfbaan in Rockanje
Mijn zoektocht naar de Voornsche golfbaan begon met bovenstaande briefkaart. In de beginjaren van het opzetten van het platform Rockanje aan Zee, kwam ik hem al snel tegen.
Om heel eerlijk te zijn, dacht ik zelfs heel even dat de briefkaart niet echt kon zijn. Waar ligt die golfbaan dan? Tijdens een rondwandeling over de oude duinen bij de Tenellaplas vertelde de boswachter van het Zuid-Hollands Landschap, dat dit gebied vroeger toch echt een golfbaan is geweest.
Niet lang daarna kwam ik een tweede briefkaart tegen waarop de golfbaan wederom vermeld werd. Weer in Rockanje.
Het precieze adres stond er niet bij, maar met wat ik nu weet over de golfbaan moet deze foto genomen zijn op het Grenspad. Dat is nu nog steeds de straatnaam van de weg die direct op de grens tussen de oude gemeente grens van Rockanje en Oostvoorne ligt.
De golfbaan werd aangelegd tussen Rockanje en Oostvoorne. Het clubgebouw van golfclub Voorne stond aan de kant van Oostvoorne langs de grensweg, net als enkele holes. Het merendeel van de holes lag destijds op het grondgebied van de gemeente Rockanje.
Het verblijf voor de greenkeepers en hun materiaal stond op de plek waar nu de scouting haar clubhuis heeft. Het oude gebouw van de scouting was dat gebouw.
De Voornsche golfbaan was een prachtige golfbaan, die gebruik maakte van de natuurlijke ligging van de duinen.
Op de foto ziet u een rolblok met paard. Op die manier is een groot deel van de golfbaan aangelegd.
Op de foto uit het streekarchief zien we staande bij het paard Jacob Dijkman. Hij woonde in een van de Duinhuisjes in Rockanje met zijn vrouw Pietertje Barendrecht.
Op de bok zitten links Leen Snoeij en rechts Arie Roskam. Allemaal familienamen die in deze streek nog steeds veel voorkomen.
Olaertsduyn Challenge Cup
In 1927 organiseerde Golfclub Voorne voor het eerst een wedstrijd om de Olaertsduyn Challenge Cup. Als iemand weet waar die is, of er nog een foto van heeft, neem dan alsjeblieft even contact met mij op via de Facebookpagina van Rockanje aan Zee.
Helaas is de golfbaan nooit een erg groot succes geworden. Het golfspel zat in die tijd enorm in de lift, maar het was niet eenvoudig om vanuit Rotterdam naar de golfbaan toe te gaan. Dat was een enorme onderneming.
De gebruikers van de golfbaan waren vooral welgestelde ondernemers uit Rotterdam die op Voorne hun buitenhuizen hadden. In de winter organiseerde zij het zo dat de golfprofessional in Rotterdam les kon geven.
Dan hoefde ze niet vanuit vliegveld Waalhaven naar het vliegveld in Oostvoorne te komen om van daaruit naar de golfbaan te rijden.
Bovendien kwam in 1933 de eerste golfbaan in Rotterdam Kralingen. Die trok de leden deels weg van de Voornsche.
De golfbaan sloot in april 1939 de deuren. Nu is de golfbaan een prachtig natuurgebied met heel veel struiken en bomen waarvan er destijds een heel stuk minder waren.
Nu ben ik een enorme natuurliefhebber, maar een beetje heimwee naar de Voornsche golfbaan heb ik toch ook wel.
Meer over de golfbaan in Rockanje vind je op Keaton Golf.