Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr. 12

Trends in koken

Trends

In de loop der jaren is ons smaak palet steeds ruimer opgezet.
Midden 70er jaren was een Marokkaan, Italiaan, Surinamer of Turk geen ongewone cultuur meer.
We maakten natuurlijk de nodige grappen over hen die van verre in ons koude kikkerlandje wilden werken en zelfs wonen.

Kan jij het je voorstellen dat de zon, bergen, palmen en wit zand worden verruild voor onze gebruikelijke Hollandse grauwheid? Grauw zand, grauw weer, zelfs ons voedingspatroon was eigenlijk een beetje kleurloos.

De woensdag was ingepland voor gehakt en aan het einde van een maand stonden speklapjes op het program. De winters waren voor winterkost, in de zomer at je sla met een gekookt eitje of spinazie van een aardige buurman met moestuin.

Variatie hierop was onze Nasi met hamlapjes uit de overlevering van de kolonisatie NL Indië. De mannen uit de landen rond de Middellandse Zee brachten van verre wel een hele andere eetcultuur mee.

Ineens werd de gehakt in een spaghettisaus verwerkt, kregen de hamlapjes (we blijven Hollanders hè) de smaak van abrikozen mee en werd de speklap op een spies gestoken met paprika, ui en champignons. De toegenomen welvaart zorgde voor vakantiemogelijkheden ook voor de ‘gewone’ ambachtsman.

Blik erwtensoep

Uiteraard ging het blik erwtensoep mee, want veronderstel dat je een soep kreeg die stijf stond van de olijfolie. De verhalen deden de ronde over verloren vakanties vanwege maag – en darmkrampen.

En toch, opeens werd de Nederlander een gourmand, omdat er toch wel heel relaxed werd genoten van de vreemde dis, zeker in combinatie met een lekker wijntje.

De markten kwamen vol te liggen met prachtige producten en het Westland waagde zich meer en meer aan tropische verrassingen gekweekt onder Hollands glas.

Tijdperk verder

En nu weer een tijdperk verder, waagt de Nederlander de stap steeds meer op het pad van de groene leefstijl. Of dat nu te maken heeft met alle zorg om dieren welzijn, de herkomst van ons vlees of dat groenten en fruit te boek staan als super trendy food, af en toe vegetarisch en dat dan in de mix met de verworven eetculturen kan geen kwaad.

Lasagne

Fruit een ui, knoflook en bleekselderij. Doe daar wortel, aubergine en courgette bij. Dan nog wat tomaten puree en die tomaten in de fruitmand die eigenlijk veel te rijp zijn. Rozemarijn, tijm, oregano en laurier zijn topkruiden voor een lasagne.

Pureer na een half uur, de kruiden er eerst uit, de saus tot baby voeding dikte. Vergeet vooral niet te proeven en kruid na.

Voor de bechamel, goede boter, wat zout, peper en verse nootmuskaat, bloem erbij. Laat even staan, maar blijf wel roeren. De bloem dient volledig opgenomen te zijn in de boter. Langzaam druppelt daar de melk door, de bloem gaart door en iedere keer volgt een scheut van de melk. Heb je een litertje bij elkaar, dan kan je stapelen.

Biologische lasagne vellen gereed, lekker stukje kaas nog ergens liggen dat niet meer geschikt lijkt voor broodconsumptie, groente saus in een vorm, pasta vel erop, herhaal dit een aantal keer en leg af en toe een stukje kaas als verrassing tussendoor. Op het eind bijna alles gereed voor een oventuur, de bechamel erop 160 a 180 graden 25 minuten. Maak meerdere porties, lasagne is makkelijk in te vriezen en zo altijd bij de hand.

Geen zin om zelf te doen, of geen tijd, of smaakt die van ons toch net even beter. Wij hebben de lasagne bijna altijd op voorraad. Anders is bestellen is ook altijd mogelijk.

Gerdien Bosch
De Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten